divendres, 7 de març del 2014

8 de març Dia de la dona treballadora

             


Un 44,8% de les dones ocupades a Catalunya té estudis superiors (enfront d’un 36% dels homes), però només el 32% d’alts càrrecs són dones i la bretxa salarial arriba al 24,5%. Aquesta és una de les dades presentades per la UGT, a  l' informe "Ofensiva contra la igualtat" , sobre la situació de la dona al mercat de treball  Una de les conclusions
presentades és que la societat continua marcada per un patró masclista que discrimina el paper de la dona al món laboral i la condemna a cobrar menys i a dedicar-se als fills.

Les dones presents al mercat laboral tenen un nivell formatiu superior al dels homes. Així ho demostren les dades corresponents a Catalunya per a l’any 2013. En elles, observem que el 44,8% de les dones ocupades té formació superior, front el 36,2% dels homes ocupats. Per contra, els percentatges de població masculina ocupada i amb educació primària o secundària de primera etapa suma un 40,8%, mentre que les dones sumen un 31,1%.

En canvi, trobem més presència de dones als llocs de feina pitjor remunerats, com podem veure al quadre inferior. Així, trobem més d’un 60% de presència femenina als últims sectors de la taula, que mostren pitjor remuneració (personal treballador del sector serveis i ocupacions elementals). En canvi, hi ha subrepresentació de les dones entre el personal director i gerent (les dones representen un 32,1%), el personal tècnic de recolzament (34,5%) i més lluny entre el personal d’indústries manufactureres i construcció (5,4%). L’ única excepció es dona amb la sobrerepresentació de les dones treballadores entre el personal tècnic i professional científic intel·lectual.

Trobem, per tant, que les principals desigualtats que pateixen les dones al mercat de treball són ocasionades per la doble segregació, la horitzontal i la vertical que, d’una banda, situa el treball femení en uns sectors determinats –principalment els associats a les tasques d’atenció i cura- que alhora són els més precaritzats. D’altra banda, fa que les dones es topin amb un “sostre de vidre” que les impedeix assolir posicions de més poder i responsabilitat dins l’esfera pública i professional.

CONTINUA L’ASSUMPCIÓ DE ROLS DIFERENCIATS: LES DONES CUIDEN, ELS HOMES PRODUEIXEN

Aquest “sostre de vidre” en gran part ve determinat per la menor disponibilitat al món laboral que la societat atorga a les dones, donada la seva doble presència tant al mercat laboral com a l’esfera privada, familiar i de cura. En contraposició, els homes gaudeixen d’una presumpció de disponibilitat total al mercat laboral.

L’exemple: els usos dels permisos parentals

Així, en el gaudi del permís de maternitat, la llei estableix la possibilitat de, a excepció de les quatre primeres setmanes, cedir el gaudi del permís al pare. Ara bé, la realitat mostra que a Catalunya, el 98,4% de les persones que fan ús de les setmanes transferibles del permís de maternitat, són dones. Tan sols el fan servir un 1,6% dels homes (Catalunya,2013).

Per últim, les excedències per cura de fills/lles, a les quals es poden acollir tant homes com dones són gaudides pràcticament només per dones. En set anys, del 2005 al 2013, tan sols s’ha aconseguit baixar una mica més de 1,5 punts el percentatge de dones del total que s’acullen a aquest permís, passant del 97,9% al 96,8% a Catalunya.


Efectes de la crisi

a) Durant la crisi, empitjora situació de les dones en la seva participació al món laboral i augmenten les desigualtats de gènere.

b) El positiu increment de la taxa d’activitat femenina s’ha neutralitzat per les dades sobre atur i ocupació de les dones, que es situen en un 21,8% la taxa d’atur i en un
44,1% la taxa d’ocupació.

Tenir fills/lles expulsa les dones del mercat laboral o les deixa en semi-presència

a) La taxa d’ocupació femenina cau més de 20 punts quan la dona està en parella i té fills/es.

b) Gairebé 1 de cada 4 dones treballen a temps parcial a Catalunya. Fruit d’aquesta presumpció de responsabilitats que s’atorguen de manera diferenciada a homes i dones. (un 23,8% de les dones estan contractades a temps parcial).

La bretxa salarial

a) Tot i tenir ocupacions de categories similars, les dones perceben un sou un 20% inferior al dels homes.

b) Tenir cura dels fills i filles, “cosa” de dones

Les polítiques preses sota l’excusa de la crisi han agreujat i assentat aquestes discriminacions

a) Especialment a través de la reforma laboral, que amplia la desregulació de la jornada laboral diària.

b).La probable modificació de l’actual Llei orgànica 2/2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs:

És un fet evident que les desigualtats estructurals que pateixen les treballadores persisteixen i s’agreugen amb la crisi. Per això, des de la UGT de Catalunya exigim que la crisi econòmica no representi un pas enrere en la lluita contra les discriminacions directes i indirectes que afecten a les dones. Aplicant polítiques dirigides a combatre la discriminació a l’accés a l’ocupació, la segregació ocupacional i la discriminació en la promoció professional.

Des de la UGT de Catalunya, valorem que hem de lluitar més que mai per continuar amb totes les reivindicacions per a la igualtat. La crisi pot representar una oportunitat per avançar cap a un nou model productiu més inclusiu i aprofitar el canvi per incorporar una perspectiva de gènere que ens permeti arribar a la igualtat efectiva en tots els àmbits
socials.



També ens trobareu:

twitter (@ugtajbdn)
Facebook (ugt.ajuntamentdebadalona@facebook.com)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada