dimecres, 2 d’octubre del 2013







LA UGT DE CATALUNYA DEMANA A LA GENERALITAT
QUE RECORRI EL COPAGAMENT DE MEDICAMENTS
DE DISPENSACIÓ HOSPITALÀRIA
Demanem al Govern que no apliqui el decret estatal per motius d'igualtat i accessibilitat, i no per motius tècnics i organitzatius

Avui, 1 d’octubre, entra en vigor el copagament dels medicaments que dispensen les farmàcies hospitalàries a malalts greus o crònics no ingressats. Aquesta mesura, que suposa el copagament de fins a un total de 4,20 euros per envàs, afecta 50 fàrmacs destinats al tractament de diferents tipus de càncer, hepatitis C i VIH, entre d’altres, que requereixen control mèdic i que, fins ara, estaven exempts de pagament.

Des de la UGT de Catalunya rebutgem l’increment en el copagament de part d’aquests medicaments, ja que entenem que s’està penalitzant les persones malaltes i representa el canvi d’un model sanitari de referència internacional a un model basat en la privatització, l’exclusió i l’increment de les desigualtats socials, transferint part de la despesa sanitària pública a la ciutadania, trencant així el principi de solidaritat en què es basa el nostre sistema sanitari.

Des de la nostra organització denunciem que el copagament perjudica els més dèbils i no servirà per estalviar diners ni al sistema sanitari ni a la societat, com tampoc aconseguirà l’efecte dissuasori ni recaptatori que busca.

El copagament perjudica directament les famílies amb rentes baixes, les persones immigrants, les dependents, les que pateixen alguna discapacitat i les malaltes, especialment si pateixen malalties greus o cròniques que els impedeix treballar. El copagament pot ocasionar que s’hagi de triar entre dedicar la renta disponible a comprar el medicament necessari o comprar altres béns imprescindibles per a viure.

La UGT de Catalunya recorda que la Constitució, la Llei General de Sanitat i la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya garanteixen el dret a la salut a totes les persones i, per tant, el copagament, sobre tot l’hospitalari, és inacceptable en termes ètics, i inconstitucional en termes polítics.

Les retallades del Govern en matèria sanitària estan tenint conseqüències molt negatives, com són la destrucció d’ocupació, l’increment de la precarietat laboral del personal sanitari, la saturació a tots els nivells de l’atenció a les persones -des de la primària a l’especialitzada i l’hospitalària- i l’increment de les llistes d’espera en les visites amb especialistes, en les proves diagnòstiques i en les intervencions quirúrgiques.

Des de la UGT de Catalunya exigim:

·     La retirada immediata d’aquesta resolució per part del Ministeri de Sanitat.

·     El rebuig públic per part del Govern de la Generalitat a l’aplicació d’aquesta mesura, com ja han fet Astúries, el País Basc, Canàries i Andalusia, i la certesa que no s’aplicarà a partir de l’1 d’octubre, no per un problema d’infraestructures o condicionants tècnics, administratius i logístics, com ja han anunciat algunes comunitats autònomes, sinó perquè es tracta d’una mesura que perjudica greument les persones amb malalties greus o cròniques del nostre país.

·     I, en conseqüència, que la Generalitat de Catalunya recorri aquesta resolució.

·     Garantir l’accés gratuït a aquests medicaments a tots els pacients que els necessitin.




També ens trobareu:

twitter (@ugtajbdn)
Facebook (ugt.ajuntamentdebadalona@facebook.com)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada